Sterk in Ruimte - Logo wit website

Als het dorp mag dromen…

Binnen de gemeente Oss ligt een klein dorp aan de Maas waar het goed toeven is. Sociale samenhang en het verenigingsleven zijn belangrijke pijlers, maar komen sinds de laatste jaren steeds vaker in het geding. Dit komt weer ten kosten van het woongenot en het welbevinden van de inwoners, terwijl er vanuit de overheid geen prioriteit ligt om ontwikkelingen in het dorp mogelijk te maken. Tijd dus om zelf aan de slag te gaan! Samen met prominente inwoners vanuit het dorp zijn we aan de slag gegaan om het droombeeld van dit dorp in beeld te brengen.

In het kort: Het waarborgen en versterken van de saamhorigheid is noodzakelijk om de leefbaarheid in het dorp te kunnen behouden. Het idee is om als zelfvoorzienend dorp op te kunnen treden door het inwonersaantal op een juiste manier te vergroten, wat ruimtelijk leidt tot de volgende vraag: Waar liggen kansen voor ontwikkelingen en hoe moeten deze dan worden vormgegeven?

Laat Oijen zichzelf bedruipen

De betrokkenheid in het dorp is groot. Dat is merkbaar aan initiatieven in het verenigingsleven, het ondernemerschap in het dorp en de bereidwilligheid van burgers. In de toekomst kan deze betrokkenheid alleen op niveau worden gehouden als het dorp regelmatige continue instroom- en doorstroommogelijkheden heeft voor haar bewoners. Jeugd die ergens kan starten en ouderen die een passende plek kunnen vinden om de laatste jaren te genieten.

Daarom werken wij graag aan een visie om gemeente en andere overheidsinstanties te helpen om de toekomst van het dorp een kans te geven. Een kans om passende initiatieven te omarmen en te laten komen tot geslaagde planuitwerking.

In de basis is het dorp Oijen tevreden met de huidige stand van zaken. Wel leven er aandachtspunten en zorgen over de (nabije) toekomst. Met weinig (lees; geen) uitzicht op woningbouw komen verenigingsleven, voorzieningen en de school verder onder druk. Dit betekent dat er over de toekomst nagedacht moet worden. Op korte- en lange termijn!

Oijen met hun eigen identiteit laten floreren en zelfvoorzienend laten zijn door met name in te zetten op groei.

De volgende kernpunten vormen daarmee de basis van de Visie:

Wonen
– Woningbouw. Ontwikkeling richten op een groeiend aantal inwoners in en nabij de kern (2040);
– Inzetten op gefaseerde woningbouw van d.m.v kleinschalige groei p. jaar;
– Inzetten op een passende mix van groei, speciaal denkend aan starters en senioren.

Ruimtelijke kwaliteit
– Groei gebruiken als kwaliteitsimpuls voor de dorpsranden;
– Groei gebruiken als versterking van de dorpsidentiteit;
– Activeren van de openbare ruimte en deze beter gaan benutten.

Dagrecreatie
– Recreatie benutten als aanjager voor ondernemend Oijen en voor het voorzieningenniveau;
– Benutten van natuur, Maas, dijk en landbouw als belangrijke toeristische attracties.