HET PROCES...

1. DE VRAAG - ACHTER DE VRAAG

We starten vrijwel altijd met het verkennen van de vraag achter de vraag is. Dit doen we om het echte probleem boventafel te krijgen, om diepere lagen te begrijpen en de belangen voor een mogelijke ontwikkeling helder te krijgen. 

Het is een onderzoeksproces dat leidt tot inzicht in behoeften en eventuele verborgen kansen en/of knelpunten. Door te graven voorbij de oppervlakte en grondig te zoeken naar gebiedseigen kwaliteiten weten we in de vervolg fases precies waar we ons op moeten richten. 

Kortom, het zoeken naar de vraag achter de vraag is de sleutel die leiden tot een ontwikkeling in zijn volle potentie 

(Belangen, gebiedsanalyse, kansen & knelpunten)

2. DRAAGVLAK & PARTICIPATIE

Uiteraard hebben we een bepaalde mening, gebaseerd op ervaring en kennis, over de mogelijke toekomstige ontwikkeling. Maar we realiseren ons ook dat wij niet degene zijn die de plek gaan gebruiken. Daarom vinden we het van belang om in een vroeg stadium informatie op te halen bij de gebruikers. Enerzijds door met ze in gesprek te gaan en anderzijds door diverse ontwikkel mogelijkheden te presenteren. 

Op deze manier nemen we iedereen mee in het proces en bieden we de kans om mee te denken, te reageren en nieuwe ideeën te opperen. 

Dit doen we al vrij vroeg in het proces om zo draagvlak en betrokkenheid te kunnen borgen. Samen bepalen we de richting voor het vervolg.

(Inspiratiesessie, Omgevingsdialoog, Workshops)

3. ONTWERPEND ONDERZOEK

Het beste ontwerp ontstaat vrijwel nooit in een keer. Wanneer we ontwerpen doen we dit aan de hand van eerder genoemde aanknopingspunten (kansen en knelpunten). 

Deze onderzoeken we op een ontwerpende manier door verschillende varianten/ scenario’s te maken waarbij we iedere keer een ander aanknopingspunt als “het meest belangrijk” aanschouwen. Door dit meerdere malen te doen wordt inzichtelijk wat de verschillende mogelijkheden voor een bepaalde plek/locatie/ gebied zijn. 

De uiteindelijke keuze voor welke het beste is maken we nog niet, maar we weten wel wat er allemaal kan. Vaak leidt dit tot nieuwe inzichten en/of nieuwe concepten! We streven hierbij dan ook altijd naar het verrassen van de opdrachtgever. Een vaak gehoorde reactie is: “Zo had ik het nog nooit bekeken”

(Uitgangspunten, concepten, varianten, scenario’s, modellen)

4. HAALBAARHEID & REALISATIE

Zodra de vervolgrichting duidelijk is en we de diverse belangen hebben afgewogen, kunnen we door met de ontwikkeling van het plan. 

Een van de varianten of een combinatie van de varianten wordt uitgewerkt tot een realistisch en haalbaar ontwerp. Hierin nemen we alle lagen gerelateerd aan aan stedenbouw mee en bekijken we hoe we zoveel mogelijk WIN-WIN-WIN elementen kunnen integreren. 

Op deze manier benaderen we de desbetreffende locatie op een integrale manier en kijken we verder dan enkel ons eigen expertise. Waar nodig zullen we enkele van onze externe partners betrekken (denk aan milieudeskundige, verkeerskundige, juristen, ontwikkelaars etc.). 

Zo zorgen we ervoor dat het plan gereed is voor de officiële procedures en u zoveel mogelijk wordt ontlast. 

(Omgevingsplan, Uitwerking, Impressies & onderbouwingen)