Gemengd wonen op het erf

In een kleine dorp aan de Maas staat een oude boerderij al enige tijd leeg. De voormalige eigenaar een betrokken dorpsbewoner, heeft jaren lang met veel liefde en plezier geboerd op deze locatie. Helaas is dit door omstandigheden niet meer mogelijk en is er geen opvolging voor het boerenbedrijf. De emotie die gemoeid gaat met deze locatie begrijpen wij maar al te goed. Het is dus zaak om hier een passende nieuwe invulling voor te bedenken. Enerzijds met een meerwaarde voor de eigenaren en anderzijds met meerwaarde voor het dorp.

Om tot een gedegen plan te komen hebben we in eerste instantie goed geluisterd naar de eigenaar en zijn/haar wensen. Vervolgens hebben we een analyse gemaakt van het dorp, om te eindigen met een 3 tal varianten waarin allerlei kansen zijn onderzocht. Middels deze extreme varianten hebben we een gezamenlijk een voorkeur gepresenteerd bij de gemeente, waar nu goedkeuring voor is verleend.

Tijdens de aanpak zijn we in een vroeg stadium met zowel de opdrachtgever, gemeente en potentiële gebruikers in gesprek gegaan. Op deze manier hebben we snel en adequaat kunnen handelen wat uiteindelijk ten goede is gekomen van het proces. Nu door naar de volgende stap!

Onze aanpak

Om tot een passend ontwerp te komen, hebben we een plan opgesteld waarin we op stedenbouwkundig niveau hebben gekeken naar de beste kwaliteit voor de plek en de omgeving. Tot nu toe heeft dit geleid tot de invulling van de locatie als een boerenerf aansluitend op een boomgaard, zoals te zien is op de afbeelding hiernaast.

De hoofdgedachte achter het ontwerp is dat we de bestaande identiteit zo goed mogelijk proberen te behouden door woningen in te passen in de aanwezige structuur. Daarnaast zijn we van plan om de historische boomgaard gedeeltelijk in ere te herstellen, waarbij we op landschappelijk niveau kwaliteit en diversiteit aan de omgeving toevoegen. Dit gebeurt uiteraard op biologische wijze, waardoor deze ruimte geen belemmering vormt voor de nieuw te ontwikkelen erven, maar juist als meerwaarde voor de bewoners kan functioneren als binnentuin en ontmoetingsplek.

Enkele hoofdpunten in het ontwerp:

– Ontwikkeling van 2 erven met elk een eigen identiteit passend bij het landschap.

– De erven zijn voorzien van een hoofdgebouw met daarbij behorende schuurwoningen.

– Elk erf is voorzien van een binnenterrein wat het gevoel van saamhorigheid vergroot.

– In het plan is rekening gehouden met zichtlijnen naar accenten.

– Parkeren wordt zoveel mogelijk aan het zicht onttrokken.

– Bestaande bomen en landschappelijke structuren blijven gehandhaafd.